Παράγεται από παστεριωμένο φρέσκο πρόβειο γάλα με έως 10% γίδινο. Η Γραβιέρα Πρόβεια ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών. Έχει πιο μαλακή υφή και πιο γλυκιά και ήπια γεύση από το Κεφαλοτύρι. Έχει διακριτικό άρωμα και ελαφρώς αλμυρή γεύση. Είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο τυρί που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή νόστιμων εδεσμάτων και φαγητών. Παράγεται σε κεφάλια των 9 κιλών περίπου και συσκευάζεται μετά την ωρίμανσή τους σε Vacuum και διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου.