fbpx
Title Image

LAVERY

Χαράλαμπος Τζανετάτος: Ο άνθρωπος που επενδύει στην Πιερία από αγάπη για τη Μακεδονία και την Ελλάδα..

Πλούσιος εστί ουχ ο πολλά κεκτημένος αλλά ο πολλά διδούς” έχει πει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και στην περίπτωση του Χαράλαμπου Τζανετάτου η εκκλησιαστική αυτή ρήση βρίσκει την πλήρη ερμηνεία της.

 Η κοινωνική του καταξίωση και η οικονομική δύναμη που απέκτησε δεν αποτέλεσαν αυτοσκοπό παρά το μέσον για να στηρίξει τον συνάνθρωπο και να προσφέρει τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάμη Κεφαλλονιάς, όσο και στην Ελλάδα την οποία αγαπά με πάθος, ίσως γιατί βρίσκεται μακρυά της από το 1950 οπότε και αποφάσισε να μεταναστεύσει στον Παναμά.
Ο αυτοδημιούργητος κεφαλλονίτης, ο “Bobby”, όπως τον αποκαλούν όσοι τον γνωρίζουν, είναι ο ιδρυτής μίας από τις κορυφαίες εταιρείες στον εμπορικό τομέα τροφίμων, ειδών οικιακής χρήσης και προσωπικής φροντίδας ενώ δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλών, στον τομέα του real estate απασχολώντας συνολικά περί τους 750 παναμέζους εργαζόμενους.
Ως Πρόξενος Επί Τιμή της Ελλάδας στον Παναμά, τα τελευταία 15 χρόνια, ο Χαράλαμπος Τζανετάτος είναι σίγουρα ένας από τους ιδανικότερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, όχι μόνο λόγω του επιχειρηματικού και κοινωνικού του εκτοπίσματος αλλά κυρίως λόγω της βαθειάς αγάπης που τρέφει σε κάθε τι ελληνικό.
Η πιο πρόσφατη επένδυσή του, η κατασκευή μίας σύγχρονης τυροκομικής μονάδας στον Κάτω Άγιο Ιωάννη Πιερίας είναι ακόμη ένα δείγμα της αγάπης του για την πατρίδα και ιδιαίτερα για τη Μακεδονία, για την ελληνικότητα της οποίας έπεισε τον Πρόεδρο του Παναμά και φίλο του, Martin Torrijos.
Αποτέλεσμα της άγνωστης αυτής πρωτοβουλίας του κ. Τζανετάτου ήταν να αποσύρει ο Παναμάς την αναγνώριση, προς τα Σκόπια, να λέγονται “Μακεδονία”.
Η απόφασή του να επενδύσει στην Ελλάδα της κρίσης, σε ένα υφεσιακό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοεί οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της ανάγκης του να στηρίξει τη χώρα του, σε αυτή την κρίσιμη καμπή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ένα προϊόν- πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό: το τυρί.
Στην Ελλάδα έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων, ξενοδοχείων (έχει στην ιδιοκτησία του το ξενοδοχείο OASIS HOTEL APARTMENTS στην Γλυφάδα) κ.α.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

Αν το ένστικτο της επιβίωσης (προερχόμενος από τη μεταπολεμική Ελλάδα) σε συνδυασμό με την ικανότητά του, ήταν αυτά που τον έκαναν να διαπρέψει στη δουλειά του, η αγάπη του και ο σεβασμός στον τόπο και στην οικογένειά του αποτέλεσαν το ερέθισμα για να δημιουργήσει σταδιακά ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο.
Καθοριστικό για την ανάπτυξη του εντυπωσιακού-ομολογουμένως- ανθρωπιστικού του έργου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό στάθηκε το γεγονός της απώλειας των δύο αγαπημένων του θυγατέρων, Ιρμίτας και Λουκίας σε ηλικία 21 και 42 ετών αντίστοιχα. Θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη τους, έχει ιδρύσει στον Παναμά Ελληνικό Σχολείο με το όνομα “Αθηνά”, αλλά και ξενώνα για τη φιλοξενία Ελλήνων, ενώ τώρα προχωρεί και στη δημιουργία ενός γιγαντιαίου νοσοκομειακού συγκροτήματος στον Παναμά. Η αγάπη του για την Ελλάδα τον οδήγησε στην ίδρυση του σχολείου εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στον Παναμά.
Η ίδρυση του σχολείου στον Παναμά δίνει τη δυνατότητα να φοιτήσουν όχι μόνο τα παιδιά των Eλλήνων εκεί αλλά και ντόπιοι μαθητές οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο απώτερος σκοπός του ιδρυτή του σχολείου: η δημιουργία μίας ελληνικής κοιτίδας πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο μαθητές του σχολείου “Αθηνά” επισκέπτονται την Ελλάδα, με έξοδα του Χ. Τζανετάτου.
Ένα πραγματικό «στολίδι» αποτελεί το γηροκομείο που έχτισε στη γενέτειρά του Σάμη Κεφαλλονιάς
Η Σάμη, ο τόπος καταγωγής του και ο ομφάλιος λώρος του με την Ελλάδα, έχει δεχθεί ένα από τα σημαντικότερα ευεργετήματά του, τον οίκο ευγηρίας “Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου” που κατασκευάστηκε στη μνήμη των γονέων του και των δύο αείμνηστων θυγατέρων του.
 Συνοδοιπόρος του στη ζωή είναι η παναμέζα σύζυγός του Ίρμα με την οποία μοιράστηκαν και συνεχίζουν να μοιράζονται κοινές ευαισθησίες με το βλέμμα και την έννοια στραμμένα πάντα προς την Ελλάδα….
xaralampos-tzanetatos-
Call Now Button